GR

Η Χριστίνα Αθηνοδώρου, συνθέτρια με ενεργή παρουσία και δράση διεθνώς , αριθμεί στον κατάλογο των έργων της  πάνω από πενήντα συνθέσεις, για σόλο, μικρά και μεγάλα σύνολα, φωνητική και ορχηστρική μουσική.

Η μουσική της έχει χαρακτηριστεί ως «ατμοσφαιρική, παράξενα συναρπαστική», «σαγηνευτική», και «με ουσία» από τον διεθνή τύπο και έχει μεταδοθεί από το BR Klassik, ΡΙΚ, RAI3 και France Musique. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλς και αίθουσες ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών η Μπιενάλε Βενετίας, Φεστιβάλ MITO Settembre, ISCM Μέρες Σύγχρονης Μουσικής-Wien Modern, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μπιενάλε Ζάγκρεμπ Salle Pleyel, Κonzerthaus Berlin, Φεστιβάλ Grafenegg και Φεστιβάλ Aix-en-Provence.

Οι αναζητήσεις της στη συμφωνική μουσική, έφεραν συνεργασίες με σημαντικές ορχήστρες όπως η Tonkünstler Αυστρίας, Εθνική Ορχήστρα της Île-de-France, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ακαδημαϊκή Συμφωνική Ορχήστρας Αγ.Πετρούπολης, Sinfonia Finlandia Jyväskyla και Μεσογειακή Ορχήστρα Νέων μεταξύ άλλων.  Έχει επίσης συνεργαστεί με μερικά από τα πιο διακεκριμένα σύνολα και σολίστς της εποχής μας, όπως Sentieri Selvaggi, Ensemble Aleph, Ensemble BlauerReiter, Ensemble Reconsil, Het Collectief, Σύνολο Βιολοντσέλων Νόμος, Neue Vocalsolisten Stuttgart, Κουαρτέτο Εγχόρδων Elias, Alda Dizdari, Alexis Descharmes κ.α., αλλά και με εξέχοντες μαέστρους όπως ο Pablo-Heras Casado, ο Pierre-André Valade και ο Jean Deroyer.

Έργα της Χριστίνας Αθηνοδώρου έχουν ανατεθεί από τη Γαλλική Ραδιοφωνία, Musique Nouvelle en Liberté, Musik der Jahrhunderte, Ίδρυμα Sterna για κλαρινέτο και κουαρτέτο εγχόρδων), Πάφος2017, Φιλαρμονική Ορχήστρα Όλντουορθ, Amici di Sentieri Selvaggi (Ακταί για έξι μουσικούς) κ.α.  Έχει επίσης, λάβει διεθνείς διακρίσεις μεταξύ αυτών το Βραβείο Επιτροπής και Βραβείο Κοινού στον 1ο διαγωνισμό σύνθεσης  Île-de-Créations για το συμφωνικό της έργο Intermède pour une mer jamais vue, το οποίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Durand, 2ο βραβείο για τη χορωδιακή της σύνθεση De l’Âme στον 1ο διαγωνισμό Σιμπέλιους, στη Φινλανδία το 2015, Τιμητικό έπαινο για το έργο Άλμα για σόλο βιόλα και ορχήστρα στον 6ο διαγωνισμό Προκόφιεβ στη Ρωσία το 2012, το Βραβείο Νέων Συνθετών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Όλντουορθ το 2006-7 στην Αγγλία που οδήγησε σε αναθέσεις για τρία νέα έργα, Πανελλήνιο βραβείο στο διαγωνισμό σύνθεσης μουσικής δωματίου Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα το 2005 κ.α.

Η Χριστίνα Αθηνοδώρου δραστηριοποιείται και ως μαέστρος και συνδυάζει σε προγράμματα συναυλιών έργα από το κλασικό ρεπερτόριο με μουσική 20ου αιώνα και νέες δημιουργίες. Με τη δουλειά της να έχει χαρακτηριστεί ως “άνετη, μα και έντονα ερμηνευμένη“, έχει συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πόρτο, Συμφωνική Ορχήστρα Ολλανδίας, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, London Sinfonietta κ.α. Έχει λάβει το βραβείο Dame Felicity Lott Bursary “για νέο υποσχόμενο μουσικό στον τομέα της Εκτέλεσης/Διεύθυνσης Ορχήστρας” και συμμετείχε ενεργά σε μαθήματα τελειοποίησης με σημαντικούς σύγχρονους μαέστρους όπως ο Mark Shanahan, Jorma Panula, Peter Eötvös, Zsolt Nagy, Lothar Zagrosek κ.α. Η Χριστίνα είναι επίσης η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ensemble Cyclamen, που ιδρύθηκε από την ίδια το 2017.

Γεννημένη το 1981 στην Πάφο της Κύπρου όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής, η Χριστίνα σπούδασε σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στο Λονδίνο με τους με τον Julian Philips και Alan Hazeldine αντίστοιχα, στην Ανώτατη Σχολή και Δραματικής Τέχνης Guildhall για πέντε χρόνια, και αργότερα, συνέχισε τα μαθήματα σύνθεσης με τον Philippe Leroux στο Παρίσι. Έχει επίσης παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια στη Θερινή Ακαδημία Acanthes στο Metz, στο Πανεπιστήμιο του Βορείου Τέξας, στο Κονσερβατόριο της Λυών, στο Φεστιβάλ Composit και στο IRCAM, ενώ φιλοξενήθηκε ως καλλιτέχνις στη Cité des Arts και CAMAC στη Γαλλία.
Είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας της Σύνθεσης του Πανεπιστημίου Royal Holloway Λονδίνου και παραδίδει συχνά σεμινάρια, εργαστήρια και μαθήματα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, London College of Music κ.α. Με βάση την Κύπρο, η Χριστίνα διαστηριοποιείται διεθνώς, διατηρώντας παράλληλα δυνατούς καλλιτεχνικούς δεσμούς με το Λονδίνο και το Παρίσι.