Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ (γενν. 1981, Κύπρος), συνθέτρια και μαέστρος, δραστηριοποιείται σε συνεργασία με μουσικούς και άλλους καλλιτέχνες, στο πλαίσιο ποικίλων πολιτιστικών δράσεων.

Ο κατάλογος των έργων της christina athinodorou photobwcor15περιλαμβάνει πάνω από πενήντα συνθέσεις, από Σόλο μέχρι Συμφωνική ορχήστρα, φωνητική και ηλεκτρονική μουσική.
Η μουσική της έχει παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Grafenegg, στην Μπιενάλε Βενετίας, Μπιενάλε Ζάγκρεμπ, Salle Pleyel (Παρίσι), Konzerthaus Βερολίνου, Konzerthaus Βιέννης (ISCM World New Music Days-Wien Modern), Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Ελλάδα), Φεστιβάλ Sound (Σκωτία), MITO Settembre (Ιταλία), Φεστιβάλ Musiikin Aika (Φινλανδία), Φεστιβάλ Contemporary Encounters Τελ-Αβίβ, Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος, στη σειρά συναυλιών μουσικής δωματίου της DeFilharmonie (Βέλγιο)  και αλλού.

Έργα της έχουν παίξει ορχήστρες, σύνολα και σολίστς, όπως η Ορχήστρα της Île-de-France, Ορχήστρα Tonkünstler Νότιας Αυστρίας, Κρατική Ακαδημαϊκή Συμφωνική Ορχήστρα της Αγ. Πετρούπολης, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ensemble Aleph, Ensemble Reconsil, L’ Arsenale, Sentieri Selvaggi, Pierrot Lunaire Ensemble Wien, Endymion, Σύνολο Βιολοντσέλων Nomos, Σύνολο Σύγχρονης Μουσικής Μόσχας, Meitar Ensemble, Κουαρτέτο Εγχόρδων Elias, Duo Disecheis, Ensemble BlauerReiter κ.α. Έχει επίσης συνεργαστεί με τους μαέστρους Pierre-André Valade, Jean Deroyer, Alexander Titov, Yoel Levi, Armando Merino και Paul Cosh, τη βιολονίστα Alda Dizdari, τον βιολοντσελίστα Alexis Descharmes, την πιανίστα Λευκή Καρποδίνη, τον κλαρινετίστα Cristo Barrios κ.α.

Έχει λάβει παραγγελίες από τη Γαλλική Ραδιοφωνία, Musik der Janderhuderte, Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, “Πάφος 2017”-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (μουσική επιμέλεια Τελετής Έναρξης), Amici di Sentieri Selvaggi κ.α. Η μουσική της έχει μεταδοθεί από τη France Musique, BR-Klassik, ΡΙΚ και RAI3.

Η Χριστίνα έχει διακριθεί  με το Βραβείο Επιτροπής και το Βραβείο Κοινού στο διαγωνισμό σύνθεσης ‘Île-de-Créations’ στη Γαλλία (2013) για το συμφωνικό της έργο Intermède pour une mer jamais vue (Εκδόσεις Durand), με το Δεύτερο Βραβείο στον διαγωνισμό σύνθεσης Jean Sibelius τον Μάρτιο 2015 που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Φινλανδία  στην κατηγορία σύνθεσης έργων για χορωδία, για το έργο της De l’Âme (πρόεδρος επιτροπής Kaija Saariaho), με το Βραβείο Νέων Συνθετών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Aldworth (Αγγλία 2006-7), με το Πανελλήνιο Βραβείο Σύνθεσης στο διαγωνισμό που οργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης το 2005, το Δεύτερο Βραβείο GERMI για το έργο της Saxum για άλτο σαξόφωνο και πιάνο (Ρώμη 2009) και με Δίπλωμα στην τελική φάση του 6ου Διαγωνισμού Σύνθεσης Prokofiev (Ρωσία 2012) για το έργο της Άλμα για Σόλο Βιόλα και Ορχήστρα.

Η Χριστίνα Αθηνοδώρου εμφανίζεται ως μαέστρος με ορχήστρες και σύνολα, σε συναυλίες και άλλες καλλιτεχνικές δράσεις, και παρουσιάζει προγράμματα που περιλαμβάνουν έργα από το κλασικό ρεπερτόριο, τον 20ο αιώνα, αλλά και νέες δημιουργίες. Έχει συνεργαστεί με τις Tonkünstler Orchester Niederösterreich, Συμφωνική Ορχήστρα του Πόρτο Casa da Música, Συμφωνική Ορχήστρα της Ολλανδίας, τη Φινλανδική Sinfonia Jyväskylä, ΙΕΜΑ Φρανκφούρτης, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τις Βρετανικές St Albans, Φιλαρμονική Ορχήστρα Aldworth, London Sinfonietta κ.α. Έχει διευθύνει τις πρώτες εκτελέσεις έργων πολλών σύγχρονων δημιουργών στο φεστιβάλ Avaton, Notting Hill MayFest, London Contemporary Dance School και αλλού.

Για τη δουλειά και τις σπουδές της έχει λάβει υποτροφίες και χορηγίες από το Ίδρυμα Solti, το Πανεπιστήμιο Royal Holloway (Υποτροφία Έρευνας), το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, SACEM, καθώς και τη χορηγία Dame Felicity Lott Bursary “για νέα υποσχόμενη μουσικό στον τομέα της Εκτέλεσης/Διεύθυνσης Ορχήστρας” (Λονδίνο 2010). Επίσης, φιλοξενήθηκε ως συνθέτις (Artist-in-Residence) στη Cité des Arts στο Παρίσι (2009-10) και στο Κέντρο Τεχνών Marnay-sur-Seine (Απρίλιος 2012) στη Γαλλία.

Η Χριστίνα σπούδασε σύνθεση με τον Julian Philips και διεύθυνση ορχήστρας με τον Alan Hazeldine στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Δραματικής Τέχνης Guildhall στο Λονδίνο (2000-5), από όπου αποφοίτησε με τους τίτλους BMus (Honours) και MMus. Αργότερα πήρε μαθήματα σύνθεσης από τον Philippe Leroux στο Παρίσι.  Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και εργαστήρια σύνθεσης με τους Philippe Hurel, Unsuk Chin, J.Fineberg και P.Leroux στο Φεστιβάλ Composit στο Ριέτι και στο Κέντρο Acanthes στο Metz. Παράλληλα, έχει προσκληθεί να συμμετάσχει σε μαθήματα τελειοποίησης (masterclasses) στη Διεύθυνση Ορχήστρας με τους καθηγητές Jorma Panula, Mark Shanahan και Lothar Zagrosek (Ink Still Wet) και στη Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων με έμφαση στο σύγχρονο ρεπερτόριο, με τους Zsolt Nagy, Peter Eötvös και Pierre-André Valade.

Έχοντας εκπονήσει τη διδακτορική της διατριβή στη σύνθεση υπό την επίβλεψη του Michael Zev Gordon, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Royal Holloway (2011), η Χριστίνα παρουσιάζει συχνά τη δουλειά της και διδάσκει, σε συνεργασία με διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το London College of Music, RHUL, και από το 2012 το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημίου Κύπρου.

Για επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email): christina@athinodorou.com