GR

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ  Βιογραφικό σημείωμα

Η Χριστίνα Αθηνοδώρου (γ.1981, Πάφος), συνθέτρια με ενεργή παρουσία και δράση διεθνώς, αριθμεί στον κατάλογό της πάνω από εξήντα έργα, οργανικά ή/και φωνητικά, ηλεκτρονικά, έργα σόλο, για μικρά και μεγάλα σύνολα και για συμφωνική ορχήστρα.

H μουσική της φανερώνει το ενδιαφέρον της για τον «βηματισμό» του ήχου και την αρμονία της κίνησης, για τις σύγχρονες προσεγγίσεις στο ηχόχρωμα και τις διευρυμένες τεχνικές, ενώ παράλληλα, αντλεί στοιχεία, σχεδόν αναπόφευκτα από την πλούσια παράδοση της Μεσογείου και του ελληνικού χώρου, όπως π.χ. η θεατρικότητα, η προσωδία και η μικροτονικότητα.

Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών η Μπιενάλε Βενετίας, το Φεστιβάλ Aix-en-Provence, Φεστιβάλ Grafenegg, Musikprotokoll, Μπιενάλε Ζάγκρεμπ και ISCM Μέρες Σύγχρονης Μουσικής-Wien Modern. Συνεργάστηκε με σημαντικές ορχήστρες όπως η Tonkünstler Αυστρίας, Εθνική Ορχήστρα Île-de-France, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ακαδημαϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Αγ.Πετρούπολης, Sinfonia Finlandia Jyväskyla και Μεσογειακή Ορχήστρα Νέων κ.α. Επίσης έχουν παρουσιάσει μουσική της διακεκριμένα σύνολα και σολίστ της εποχής μας, όπως Sentieri Selvaggi, Ensemble Aleph, Ensemble BlauerReiter, Ensemble Reconsil, Het Collectief, Klangforum Wien, Σύνολο Βιολοντσέλων Νόμος, Neue Vocalsolisten Stuttgart, Alda Dizdari, Alexis Descharmes κ.α., και εξέχοντες μαέστροι όπως ο Pablo-Heras Casado, ο Pierre-André Valade και ο Jean Deroyer.

Τής έχουν ανατεθεί συνθέσεις από: Γαλλική Ραδιοφωνία, Musik der Jahrhunderte, Στέγη  Ιδρύματος Ωνάση, Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, Amici di Sentieri Selvaggi, ενώ στη δύσκολη περίοδο του εγκλεισμού συνέθεσε το φωνητικό δράμα Ma Mèr(e) Méditerranée (2019-20), παραγγελία της Όπερας La Monnaie των Βρυξελλών. Πρόσφατα έργα της είναι: Thou Art with Me για σόλο βιολί (ανάθεση του Φεστιβάλ Code Modern Γερμανίας), και Fissures En Filigrane για Disklavier (πιάνο πρωτοποριακού συστήματος), έργο που παρουσιάστηκε στην Κρεμόνα της Ιταλίας. Η μουσική της («ατμοσφαιρική, παράξενα συναρπαστική»), έχει μεταδοθεί από τη Βαυαρική Ραδιοφωνία Klassik, το Γ’ πρόγραμμα της ΕΡΤ, Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, RAI3, Österreich 1 και France Musique.

Για τη δουλειά της η Χριστίνα έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις μεταξύ αυτών το Βραβείο Επιτροπής και Βραβείο Κοινού στον 1ο διαγωνισμό σύνθεσης Île-de-Créations στη Γαλλία, για το συμφωνικό της έργο Intermède pour une mer jamais vue, (Εκδόσεις Durand), 2ο βραβείο για τη χορωδιακή της σύνθεση De l’Âme στον 1ο διαγωνισμό Σιμπέλιους, στη Φινλανδία το 2015, Τιμητικό έπαινο για το έργο Άλμα για σόλο βιόλα και ορχήστρα στον 6ο διαγωνισμό Προκόφιεβ στη Ρωσία το 2012, το Βραβείο Νέων Συνθετών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Όλντουορθ το 2006-7 στην Αγγλία που οδήγησε σε αναθέσεις για τρία νέα έργα, Πανελλήνιο βραβείο στον διαγωνισμό σύνθεσης μουσικής δωματίου Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα το 2005 κ.α.

Η Χριστίνα Αθηνοδώρου δραστηριοποιείται και ως μαέστρος, που πέρα από το κλασικό ρεπερτόριο παρουσιάζει συχνά και έργα 20ου αιώνα και σύγχρονη μουσική. Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες και σύνολα σύγχρονης μουσικής όπως: Συμφωνική Ορχήστρα του Πόρτο, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Συμφωνική Ορχήστρα Ολλανδίας, Sinfonia Jyväskylä Φινλανδίας, London Sinfonietta, Moscow Contemporary MusicEnsemble, dissonArt, Ensemble Cyclamen κ.α.

Αφού πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής στην Κύπρο από ηλικία επτά ετών, η Χριστίνα έγινε δεκτή στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Δραματικής Τέχνης Guildhall στο Λονδίνο, όπου σπούδασε σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας, με τον Julian Philips και Alan Hazeldine αντίστοιχα και αποφοίτησε με τους τίτλους BMus και MMus. Παράλληλα, μελέτησε βυζαντινή μουσική. Συνέχισε τα μαθήματα σύνθεσης με τον Philippe Leroux στο Παρίσι, ενώ παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο του Βορείου Τέξας, στο Κονσερβατόριο της Λυών, σε θερινές ακαδημίες (Metz, Τελ-Αβίβ, Ριέτι κλπ) και στο IRCAM. Είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας της Σύνθεσης του Πανεπιστημίου Royal Holloway Λονδίνου και συχνά κάνει σεμινάρια, εργαστήρια και μαθήματα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, London College of Music κ.α. Ακόμα, έχει προσκληθεί ως Composer-in-residence σε προγράμματα φιλοξενίας στο Κέντρο Τεχνών Marnay-sur-Seine και στη Cité des Arts στο Παρίσι και ως καλλιτέχνις-μέλος του δικτύου ENOA, στο Κέντρο Queen Elisabeth Chapel, Όπερα La Monnaie και Φεστιβάλ Aix-en-Provence.