GR

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ  Βιογραφικό σημείωμα

Η Χριστίνα Αθηνοδώρου (γ.1981, Πάφος), συνθέτρια με ενεργή παρουσία και δράση διεθνώς, αριθμεί στον κατάλογό της πάνω από εξήντα έργα, για όργανα ή/και φωνές, ηλεκτρονικά, έργα σόλο, για μικρά και μεγάλα σύνολα, συμφωνική μουσική και όπερα.

H μουσική της φανερώνει το ενδιαφέρον της για τον «βηματισμό» και τη «φωτοσκίαση» του ήχου, αλλά και την αρμονία της κίνησης.

Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών η Μπιενάλε Βενετίας, το Φεστιβάλ Aix-en-Provence, Φεστιβάλ Grafenegg, Musikprotokoll, Μπιενάλε Ζάγκρεμπ και ISCM Μέρες Σύγχρονης Μουσικής-Wien Modern. Συνεργάστηκε με σημαντικές ορχήστρες όπως η Tonkünstler Αυστρίας, Εθνική Ορχήστρα Île-de-France, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ακαδημαϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Αγ.Πετρούπολης, Sinfonia Finlandia Jyväskyla και Μεσογειακή Ορχήστρα Νέων κ.α. Μουσική της έχουν επίσης παρουσιάσει πολλά διακεκριμένα σύνολα και σολίστ της εποχής μας, όπως Sentieri Selvaggi, Ensemble Aleph, Ensemble Reconsil, Het Collectief, Klangforum Wien, Ensemble Zeitfluss, Oktopus, DissonArt, Σύνολο Βιολοντσέλων Νόμος, Neue Vocalsolisten Stuttgart, Alexis Descharmes, Ensemble C Barré  κ.α., και εξέχοντες μαέστροι όπως Pablo-Heras Casado, Pierre-André Valade και Jean Deroyer.

Έχει λάβει αναθέσεις από τη Γαλλική Ραδιοφωνία, Musik der Jahrhunderte, Στέγη  Ιδρύματος Ωνάση, Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, Amici di Sentieri Selvaggi, ενώ στη δύσκολη περίοδο του εγκλεισμού συνέθεσε το φωνητικό δράμα Ma Mèr(e) Méditerranée (2019-20), παραγγελία της Όπερας La Monnaie/De Munt των Βρυξελλών. Ακολούθησε το Thou Art with Me για σόλο βιολί – ανάθεση του Φεστιβάλ Code Modern Γερμανίας -, και πρόσφατα, το έργο Un Silence Extraordinaire για χορωδία και σύνολο πέντε μουσικών, ανάθεση του Φεστιβάλ Aix-en-Provence στη Γαλλία. Η μουσική της («ατμοσφαιρική, παράξενα συναρπαστική»), έχει μεταδοθεί από τη Βαυαρική Ραδιοφωνία Klassik, το Γ’ πρόγραμμα της ΕΡΤ, Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, RAI3, Österreich 1 και France Musique.

Για τη δουλειά της η Χριστίνα έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις μεταξύ αυτών το Βραβείο Επιτροπής και Βραβείο Κοινού στον 1ο διαγωνισμό σύνθεσης Île-de-Créations στη Γαλλία, για το συμφωνικό της έργο Intermède pour une mer jamais vue, (Εκδόσεις Durand), 2ο βραβείο για τη χορωδιακή της σύνθεση De l’Âme στον 1ο διαγωνισμό Σιμπέλιους, στη Φινλανδία το 2015, Τιμητικό έπαινο για το έργο Άλμα για σόλο βιόλα και ορχήστρα στον 6ο διαγωνισμό Προκόφιεβ στη Ρωσία το 2012, το Βραβείο Νέων Συνθετών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Όλντουορθ το 2006-7 στην Αγγλία που οδήγησε σε αναθέσεις για τρία νέα έργα, Πανελλήνιο βραβείο στον διαγωνισμό σύνθεσης μουσικής δωματίου Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα το 2005 κ.α.

Η Χριστίνα Αθηνοδώρου δραστηριοποιείται και ως μαέστρος, που πέρα από το κλασικό ρεπερτόριο παρουσιάζει συχνά και έργα 20ου αιώνα και σύγχρονη μουσική. Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες και σύνολα σύγχρονης μουσικής όπως: Συμφωνική Ορχήστρα του Πόρτο, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Συμφωνική Ορχήστρα Ολλανδίας, London Sinfonietta, Moscow Contemporary Music Ensemble, dissonArt κ.α. Διηύθυνε πρώτες εκτελέσεις πολλών έργων, μεταξύ αυτών και της ίδιας όπως τα Quatre Silences με τη Sinfonia Finlandia Jyväskyla (“άνετη, αλλά και έντονη ερμηνεία“) και Votrys με την Ορχήστρα Tonkünstler στο φημισμένο Φεστιβάλ Grafenegg.

Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες μεταξύ αυτών χορογράφοι Jamie Boylan, Ido Tadmor), ζωγράφοι (Mohammed Musallam), ενώ ως συνθέτρια-καλλιτεχνική διευθύντρια του Ensemble Cyclamen επιμελήθηκε διαθεματικά projects όπως π.χ. η cine-συναυλία με τίτλο “Re:Mains” σε συνεργασία με τον animator Χαράλαμπο Μαργαρίτη, και πρόσφατα, η περιπατητική συναυλία-έκθεση φωτογραφίας “Άχρουν-Άοσμον” σε συνεργασία με τη βιολονίστα Alda Dizdari και οκτώ φωτογράφους από την Κύπρο, τη Ρουμανία και την Ελλάδα.

Η Χριστίνα άρχισε να ασχολείται με τη σύνθεση από μικρή ηλικία, παράλληλα με τα πρώτα μαθήματα στο πιάνο και το φλάουτο στην Κύπρο. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Δραματικής Τέχνης Guildhall στο Λονδίνο και αποφοίτησε με πτυχίο και μεταπτυχιακό, ενώ κατέχει επίσης, διδακτορικό τίτλο στη σύνθεση από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Royal Holloway. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα και σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο του Βορείου Τέξας, στο Κονσερβατόριο της Λυών, σε θερινές ακαδημίες (Centre Acanthes, IEMA Frankfurt κλπ), στο IRCAM, ενώ παράλληλα μελέτησε Βυζαντινή μουσική. Οι σημαντικότεροι καθηγητές της στη σύνθεση υπήρξαν οι Julian Philips (GSMD 2000-5), Μichael Zev Gordon (2007-10) και Philippe Leroux (σεμινάρια και μαθήματα στις θερινές ακαδημίες Rieti 2013, Τελ-Αβίβ 2015 και ιδιαίτερα μαθήματα στο Παρίσι 2012-17). Επιπλέον, παρακολούθησε σεμινάρια με τους Philippe Hurel, Unsuk Chin, Joshua Fineberg κ.α. Παράλληλα με τη σύνθεση, σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στην τάξη του Alan Hazeldine (Λονδίνο,2000-4), καθώς στο πλαίσιο μαθημάτων τελειοποίησης (masterclasses) με τους Mark Shanahan, Peter Eötvös, Sian Edwards, Lothar Zagrosek και Jorma Panula.

Η Χριστίνα έχει προσκληθεί ως Composer-in-residence σε προγράμματα φιλοξενίας στο Κέντρο Τεχνών Marnay-sur-Seine και στη Cité des Arts στο Παρίσι. Παρουσιάζει τη δουλειά της σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα ως συνθέτρια (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, London College of Music κ.α), και είναι προσκεκλημένη καλλιτέχνις-μέλος του δικτύου ENOA.