GR

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ  Βιογραφικό σημείωμα

Η Χριστίνα Αθηνοδώρου (γ.1981, Πάφος), συνθέτρια με ενεργή παρουσία και δράση διεθνώς, αριθμεί στον κατάλογό της πάνω από εξήντα έργα, οργανικά ή/και φωνητικά, ηλεκτρονικά, έργα σόλο, για μικρά και μεγάλα σύνολα και για συμφωνική ορχήστρα.

H μουσική της φανερώνει το ενδιαφέρον της για τον «βηματισμό» του ήχου και την αρμονία της κίνησης, για τις σύγχρονες προσεγγίσεις στο ηχόχρωμα και τις διευρυμένες τεχνικές, ενώ παράλληλα, αντλεί στοιχεία, σχεδόν αναπόφευκτα από την πλούσια παράδοση της Μεσογείου και του ελληνικού χώρου, όπως π.χ. η θεατρικότητα, η προσωδία και η μικροτονικότητα.

Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλς και αίθουσες ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών η Μπιενάλε Βενετίας, Φεστιβάλ MITO Settembre, ISCM Μέρες Σύγχρονης Μουσικής-Wien Modern, Musikprotokoll Graz, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μπιενάλε Ζάγκρεμπ, Salle Pleyel, Κonzerthaus Berlin, Φεστιβάλ Grafenegg και Φεστιβάλ Aix-en-Provence. Έχει συνεργαστεί με σημαντικές ορχήστρες όπως η Tonkünstler Αυστρίας, Εθνική Ορχήστρα Île-de-France, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ακαδημαϊκή Συμφωνική Ορχήστρας Αγ.Πετρούπολης, Sinfonia Finlandia Jyväskyla και Μεσογειακή Ορχήστρα Νέων κ.α., με διακεκριμένα σύνολα και σολίστς όπως Sentieri Selvaggi, Ensemble Aleph, Ensemble BlauerReiter, Ensemble Reconsil, Het Collectief, Klangforum Wien, Σύνολο Βιολοντσέλων Νόμος, Neue Vocalsolisten Stuttgart, Alda Dizdari, Alexis Descharmes κ.α., και με εξέχοντες μαέστρους όπως ο Pablo-Heras Casado, ο Pierre-André Valade και ο Jean Deroyer. Έργα της έχουν ανατεθεί από τη Γαλλική Ραδιοφωνία, La Monnaie/De Munt, Musik der Jahrhunderte, Musique Nouvelle en Liberté, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, Amici di Sentieri Selvaggi κ.α.

Η μουσική της («ατμοσφαιρική, παράξενα συναρπαστική»), έχει μεταδοθεί από τη Βαυαρική Ραδιοφωνία Klassik, το Γ’ πρόγραμμα της ΕΡΤ, Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, RAI3, Österreich 1 και Francse Musique.

Για τη δουλειά της η Χριστίνα έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις μεταξύ αυτών το Βραβείο Επιτροπής και Βραβείο Κοινού στον 1ο διαγωνισμό σύνθεσης Île-de-Créations στη Γαλλία, για το συμφωνικό της έργο Intermède pour une mer jamais vue, (Εκδόσεις Durand), 2ο βραβείο για τη χορωδιακή της σύνθεση De l’Âme στον 1ο διαγωνισμό Σιμπέλιους, στη Φινλανδία το 2015, Τιμητικό έπαινο για το έργο Άλμα για σόλο βιόλα και ορχήστρα στον 6ο διαγωνισμό Προκόφιεβ στη Ρωσία το 2012, το Βραβείο Νέων Συνθετών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Όλντουορθ το 2006-7 στην Αγγλία που οδήγησε σε αναθέσεις για τρία νέα έργα, Πανελλήνιο βραβείο στον διαγωνισμό σύνθεσης μουσικής δωματίου Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα το 2005 κ.α.

Η Χριστίνα Αθηνοδώρου δραστηριοποιείται και ως μαέστρος που πέρα από το κλασικό ρεπερτόριο παρουσιάζει συχνά και έργα 20ου αιώνα και σύγχρονη μουσική. Έχει συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πόρτο, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Συμφωνική Ορχήστρα Ολλανδίας, Sinfonia Jyväskylä Φινλανδίας («άνετη, αλλά και έντονη ερμηνεία»), Manchester Camerata,s London Sinfonietta κ.α., και με σύνολα σύγχρονης μουσικής όπως το Moscow Contemporary Music Ensemble, dissonArt και το Ensemble Cyclamen. Έχει λάβει το βραβείο Dame Felicity Lott Bursary “για νέο υποσχόμενο μουσικό στον τομέα της Εκτέλεσης/Διεύθυνσης Ορχήστρας” και συμμετείχε ενεργά σε μαθήματα τελειοποίησης (masterclasses) με σημαντικούς σύγχρονους μαέστρους όπως ο Mark Shanahan, Jorma Panula, Peter Eötvös, Zsolt Nagy, Lothar Zagrosek, Mark Heron, Clark Rundell κ.α.

Αφού πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής στην Κύπρο που είναι πλέον η βάση της, η Χριστίνα έγινε δεκτή στην Ανώτατη Σχολή και Δραματικής Τέχνης Guildhall στο Λονδίνο, όπου σπούδασε σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας, με τον Julian Philips και Alan Hazeldine αντίστοιχα,και από όπου αποφοίτησε με τους τίτλους BMus και MMus. To 2010 έλαβε τον διδακτορικό της τίτλο στη σύνθεση από το Πανεπιστήμιο Royal Holloway Λονδίνου με επιβλέποντα καθηγητή τον Michael Zev Gordon, και αργότερα, συνέχισε τα μαθήματα σύνθεσης με τον Philippe Leroux στο Παρίσι. Έχει επίσης παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο του Βορείου Τέξας, στο Κονσερβατόριο της Λυών, σε θερινές ακαδημίες (Metz, Τελ-Αβίβ, Ριέτι κλπ) και στο IRCAM. Παραδίδει συχνά σεμινάρια, εργαστήρια και μαθήματα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, London College of Music κ.α. Ακόμα, έχει προσκληθεί ως Composer-in-residence σε προγράμματα φιλοξενίας στην Όπερα La Monnaie, στο Φεστιβάλ Aix-en-Provence ως προσκεκλημένη καλλιτέχνις-μέλος του δικτύου ENOA, στο Κέντρο Τεχνών Marnay-sur-Seine και στη Cité des Arts στο Παρίσι.