GR


Η Χριστίνα Αθηνοδώρου (γ.1981, Πάφος) συνθέτρια με ενεργή παρουσία και δράση διεθνώς, αριθμεί στον κατάλογό της πάνω από εξήντα έργα, οργανικά ή/και φωνητικά, ηλεκτρονικά, έργα σόλο, για μικρά και μεγάλα σύνολα και για συμφωνική ορχήστρα.

Η μουσική της έχει χαρακτηριστεί ως «ατμοσφαιρική, παράξενα συναρπαστική», «σαγηνευτική», και «με ουσία» από τον διεθνή τύπο και έχει μεταδοθεί από το BR Klassik, ΡΙΚ, RAI3 και France Musique. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλς και αίθουσες ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών η Μπιενάλε Βενετίας, Φεστιβάλ MITO Settembre, ISCM Μέρες Σύγχρονης Μουσικής-Wien Modern, Musikprotokoll Graz, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μπιενάλε Ζάγκρεμπ, Salle Pleyel, Κonzerthaus Berlin, Φεστιβάλ Grafenegg και Φεστιβάλ Aix-en-Provence.

Οι αναζητήσεις της στη συμφωνική μουσική, έφεραν συνεργασίες με σημαντικές ορχήστρες όπως η Tonkünstler Αυστρίας, Εθνική Ορχήστρα Île-de-France, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ακαδημαϊκή Συμφωνική Ορχήστρας Αγ.Πετρούπολης, Sinfonia Finlandia Jyväskyla και Μεσογειακή Ορχήστρα Νέων μεταξύ άλλων. Μερικά από τα πιο διακεκριμένα σύνολα και σολίστς της εποχής μας, όπως Sentieri Selvaggi, Ensemble Aleph, Ensemble BlauerReiter, Ensemble Reconsil, Het Collectief, DissonArt, Klangforum Wien, Σύνολο Βιολοντσέλων Νόμος, Pierrot Lunaire Ensemble Wien, Neue Vocalsolisten Stuttgart, Κουαρτέτο Εγχόρδων Elias, Alda Dizdari, Alexis Descharmes κ.α., αλλά και εξέχοντες μαέστροι όπως ο Pablo-Heras Casado, ο Pierre-André Valade και ο Jean Deroyer, έχουν παρουσιάσει μουσική της Χριστίνας. Έργα της έχουν ανατεθεί από τη Γαλλική Ραδιοφωνία (Radio France), Musique Nouvelle en Liberté, Musik der Jahrhunderte, Ίδρυμα Φάρος, Πάφος2017, Φιλαρμονική Ορχήστρα Όλντουορθ, Amici di Sentieri Selvaggi κ.α.

Για τη δουλειά της η Χριστίνα έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις μεταξύ αυτών το Βραβείο Επιτροπής και Βραβείο Κοινού στον 1ο διαγωνισμό σύνθεσης Île-de-Créations στη Γαλλία, για το συμφωνικό της έργο Intermède pour une mer jamais vue, (Εκδόσεις Durand), 2ο βραβείο για τη χορωδιακή της σύνθεση De l’Âme στον 1ο διαγωνισμό Σιμπέλιους, στη Φινλανδία το 2015, Τιμητικό έπαινο για το έργο Άλμα για σόλο βιόλα και ορχήστρα στον 6ο διαγωνισμό Προκόφιεβ στη Ρωσία το 2012, το Βραβείο Νέων Συνθετών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Όλντουορθ το 2006-7 στην Αγγλία που οδήγησε σε αναθέσεις για τρία νέα έργα, Πανελλήνιο βραβείο στον διαγωνισμό σύνθεσης μουσικής δωματίου Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα το 2005 κ.α.

Η Χριστίνα Αθηνοδώρου εμφανίζεται και ως μαέστρος, με τη δουλειά της να έχει χαρακτηριστεί “άνετa, μα και έντονα ερμηνευμένη“. Έχει συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πόρτο, Συμφωνική Ορχήστρα Ολλανδίας, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, London Sinfonietta κ.α. και έχει λάβει το βραβείο Dame Felicity Lott Bursary “για νέο υποσχόμενο μουσικό στον τομέα της Εκτέλεσης/Διεύθυνσης Ορχήστρας”. Συμμετείχε ενεργά σε μαθήματα τελειοποίησης (masterclasses) με σημαντικούς σύγχρονους μαέστρους όπως ο Mark Shanahan, Jorma Panula, Peter Eötvös, Zsolt Nagy, Lothar Zagrosek κ.α. Πέρα από το κλασικό συμφωνικό ρεπερτόριο, έχει διευθύνει τις πρώτες εκτελέσεις πολλών έργων σύγχρονων συνθετών. Eίναι επίσης η καλλιτεχνική διευθύντρια του Ensemble Cyclamen, που ιδρύθηκε από την ίδια το 2017.

Η Χριστίνα πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής στην Κύπρο όπου γεννήθηκε και φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή και Δραματικής Τέχνης Guildhall για πέντε χρόνια στο Λονδίνο, όπου σπούδασε σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας, με τον Julian Philips και Alan Hazeldine αντίστοιχα (BMus και MMus). Aργότερα, συνέχισε τα μαθήματα σύνθεσης με τον Philippe Leroux στο Παρίσι. Είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας της Σύνθεσης του Πανεπιστημίου Royal Holloway Λονδίνου και παραδίδει συχνά σεμινάρια, εργαστήρια και μαθήματα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, London College of Music κ.α.
Έχει επίσης παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο του Βορείου Τέξας, στο Κονσερβατόριο της Λυών, στις θερινές ακαδημίες Acanthes στο Metz, Contemporary Encounters Τελ-Αβίβ, Composit Ριέτι στην Ιταλία, και στο IRCAM.  Ακόμα, προσκλήθηκε ως Composer-in-residence σε προγράμματα φιλοξενίας στη Cité des Arts στο Παρίσι, στο Κέντρο Τεχνών Marnay-sur-Seine και στην Όπερα La Monnaie στις Βρυξέλλες.

Με βάση την Κύπρο, η Χριστίνα διαστηριοποιείται διεθνώς, διατηρώντας παράλληλα δυνατούς καλλιτεχνικούς δεσμούς με το Λονδίνο και το Παρίσι.